Modalen Elveigarlag

Fiske for heile familien

Prøvefiske oktober 2020

Éin kommentar

I slutten av august ble det opplyst om at det var svært positive observasjoner i Modalselva, og det ble åpnet for 2 runder med prøvefiske. Elveeigarlaget tok på seg å arrangere dette i helgene 02-04. oktober og 09-11. oktober. Grunneigere og fiskere ble invitert, og det tok ikke lange tiden å få deltakere.

Samme fredag som det startet (02. oktober) hadde NORCE også en fisketelling i elva der de «slapp seg ned» fra Hellandsfossen og hele veien til Mo. Her ble det talt i underkant av 300 laks, et svært positivt resultat.

Første fangst: 120cm villaks Første fisk: Villaks på 120cm tatt av Ivan Paykov

Først var det samling der en gikk igjennom regler og håndtering av fisk ved «catch and release», utdeling av informasjon, trekning av soner og utdeling av oppbevaringsrør så fisken kunne bli oppbevart i påvente av kontroll, skjellprøve og registrering av data. Styret i Elveeigarlaget hadde oppgaven med å samle inn dette, og fiskerne skulle kontakte oss så snart det ble fangst.

Det tok ikke mer en 20 minutter før første telefon kom! Det var fanget en laks som var så stor at de fikk den ikke inn i røret, vi måtte komme med èn gang! Villaksen (den var ikke fettfinneklippet) ble målt til 120 cm. og var ganske kraftig, noe som indikerer 17-18 kg. En «pangåpning»!. Dette ble også rekorden for hele prøvefisket.

Hele helga ble en opplevelse for alle sammen. Været var nydelig, temperaturen høy (både i været og i fiskerne…), og det ble fanget og satt ut igjen 26 laks med et snitt på 60-80 cm. Og dette var bare det som ble registrert, det ble rapportert om mange som hadde fisk på kroken men som ikke klarte å få den helt inn. Alle var strålende fornøyd.

Helga etter ble det igjen ny runde med samme opplegg, med noen små justeringer etter gode tilbakemeldinger fra fiskerne helga før. Her var ikke værgudene like gavmild med temperatur og sol som første helga, og søndagsmorgen ble nok en kald opplevelse med temperatur ned i -4 grader. Men det ble likevel en svært vellykket helg. Her ble fangsten 27 laks med en snittlengde på 50-70 cm.

Dette stiller naturligvis spørsmål om elva nå er i en vekst som gjør at den kan bli åpnet for fiske i nær fremtid. Det kan vi naturligvis ikke svare på enda, målsettingen er at elva må være «selvdrevet» bærekraftig før vi kan høste av et overskudd. De neste årene vil vise dette. Men vi har håp om at vi kan arrangere prøvefiske de neste årene, og dette er verdifull informasjon for å vite tilstanden i elva.

Tusen takk til alle som deltok og gjorde dette til en «fest» av entusiasme, opptimisme og verdifull informasjon! Vi håper å se mange av dere igjen ved neste anleding!

//Styret

Et raskt bilde før fisken slippes ut igjen. Foto: Ivan Peykov
Reklame

One thought on “Prøvefiske oktober 2020

  1. Flott gjennomført av styret i Elveeigarlaget. Har fiska i elva før men skjeldan hatt det vore så kjekt som desse to helgene. Fangst og «liv» i elva ber eit kvalifisert håp om at dette prosjektet vil lukkast.

    Likt av 1 person

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s